poniedziałek, 9 października 2017

Dzień dyni - dyniowanie

przepisy z dyni
dynie z ogródka
Dynia warzywo lub raczej owoc dotychczas w Polsce nie doceniany teraz szturmem zdobywa nasze stoły i podniebienia.

Polecam tworzenie "nowych świeckich tradycji". Robiliśmy już z przyjaciółmi piernikowanie tuż przed Bożym Narodzeniem lub jak kto woli pierniczenie. Postanowiliśmy zrobić Dzień Dyni.  I aby nie było kontrowersyjnie postanowiliśmy zrobić to w okresie nie związanym z Halloween.

Każda okazja jest dobra aby spotkać się z ludźmi których się lubi, a w dzisiejszym zabieganym świecie tych okazji nie ma znowu zbyt dużo.

W tym roku posadziłam różne rodzaje dyń, kabaczków i cukinii. Czas kabaczków już przeminął ale dynie właśnie obrodziły. Jak widać na zdjęciu powyżej są rozmaite, a to jeszcze nie wszystkie.

Aby dynię łatwo oddzielić od skórki najpierw należy ją pociąć na kawałki, wyjąć pestki i piec na blasze w piekarniku do miękkości, a następnie odskrobać łyżką od skórki (schodzi jak masło :)) :


Tak przygotowana dynię stosujemy do naszych wyrobów.

Imprezowanie zaczęliśmy od zupy dyniowej sporządzonej w wielkim kotle jak na żywienie zbiorowe jako, że wykarmienie uczestników imprezy wymagało takiej ilości.



Przepis na zupę dyniową prosty i smaczny:


  • wywar mięsno-warzywny ja po prostu ugotowałam ogromny gar rosołu , ponieważ na imprezie były też dzieci a nie wszystkie z nich można namówić na zupę dyniową
  • dynia w ilości zależnie od ilości zupy którą zamierzamy ugotować  tu np. na około 4,5 l garnek 2 kg purée z upieczonej dyni - na mniejsze ilości oczywiście mniej
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • przyprawy ja używam korzennych :graham masali, kurkumy ale można po prostu curry, imbir i co się lubi, żeby zupa miała bardziej zdecydowany smak dodałam też troche ostrej papryki
Jak odlałam rosół do spożycia dla dzieci, i wyjęłam wkład mięsny dodałam dynię i ziemniaki. Po ugotowaniu zmiksowałam na gładką masę, Dodałam przyprawy sprawdzając smak. Pogotałam chwile z przyprawami i gotowe. Do podania z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami z dyni, popcornem. Co kto lubi.

Następnie przyszła kolej na coś słodkiego: kawa i ciasto. 

Pomysłodawczynią i baristą była moja ukochana siostrzenica:

Przepis na 2 kawy:
  • 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego przepis poniżej
  • 2 podwójne espresso
  • 250 ml mleka
Syrop, ok. 180 ml
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
  • 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni

Przygotowanie

  • Przygotować syrop korzenno-dyniowy (przepis poniżej). Zaparzyć kawę oraz spienić mleko. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym, spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
Syrop korzenno-dyniowy
  • Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut.
  • Przecedzić przez sitko wyłożone gazą (przecedzić tylko górną, odstaną część syropu, fusów nie przecedzać). Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny. Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
  • Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone (lub mleko niesłodzone z cukrem) i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać). Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop jest już gotowy do użycia. Można go jeszcze doprawić cukrem. Przechowywać w lodówce.
Do kawy zrobiliśmy ciasto dyniowe. Wybraliśmy prosty przepis. Było nas dużo i duże zamieszanie stąd nie pokusiliśmy się o skomplikowane przepisy wymagające dużego zaagażowania sił i środków. Ciasto wyszło pyszne:



Ciasto dyniowe
(bardzo łatwy przepis) – zrobiliśmy z potrójnej porcji wyszły 3 blaszki keksowe czyli wszystko co poniżej razy 3, 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru, (my wzięliśmy  na 3 porcje: szklankę cukru i 1/2 szklanki miodu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • szczypta soli, 
  • 2 jaja, 
  • 1/2 szklanki purée z upieczonej dyni, 
  • 1/2 szklanki oleju, 
Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon.
Zmiksować jajka z dynią i olejem, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni (jeśli je mamy, chociaż nie jest to konieczne). Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli nie posypaliśmy pestkami dyni, możemy oprószyć cukrem pudrem.


I na koniec zrobiliśmy dżem z dyni o smaku pomarańczonym.

Przepis na dżem z dyni:


  • 2 kg purée z upieczonej dyni, 
  • 1/2 kg cukru
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • sok  cytryny lub kwasek cytrynowy
  • ja dodałam jeszcze (bo miałam ) słoiczek konfitury  pigwy przez co dźem był bardziej kwaskowaty i nie mdły.
Gotowane około 1h. Przelany do czystych słoiczków. Po zakręceniu zostawiony do wystygnięcia do góry dnem do zawekowania. I etykietowany - tu inwencja własna.

szczerze smak przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Naprawdę wyszło pysznie. Każdy z uczestników spotkania mógł zamieszać w garze z dżemem.

2 mieszające nawet w odpowiednich strojach organizacyjnych :)
 I za zasługi każdy dostał słoiczek do domu z odpowiednią etykietą. Mnie niestety zostały najmniej reprezentacyjne słoiczki:


A pestki które pozostały z dyni 



suszymy dokładnie oznaczone rodzajem na przyszłoroczna sadzenie. A nadmiar spożywamy dla zdrowia. Pestki dyni mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość cynku - są jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka. Dzięki cynkowi pestki z dyni posiadają właściwości lecznicze, które powinni docenić zwłaszcza mężczyźni na szczegóły zapraszam:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pestki-z-dyni-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze_44947.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz