A zacżęło się od przepisu a raczej przepisów. Testowaliśmy 3 różne. Wyszły świetnie wszystkie. Poniżej jeden z nich:
Składniki:
·
1/4 szklanki miodu
·
80 g masła
·
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
·
1 jajko
·
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
·
1 łyżeczka sody oczyszczonej
·
1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
·
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy
pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Miód i masło
podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub
zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej
wałkowało).
Wałkować na stolnicy
na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej
miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
I fotorelacja:
najpierw mieszanie składników |
ugniatanie ciasta |
wałkowanie i wycinanie pierniczków |
i w końcu przyozdabianie |
zbiorowe zdobienie pierniczków:) |
i wyrób końcowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz