poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierniczenie z rodziną i przyjaciółmi

W ostatnią przedświąteczną sobotę spotkaliśmy się w przyjacielsko-rodzinnym gronie na wspólne pierniczenie. Efektem była dłuuuuuga piernikowa ścieżka:

A zacżęło się od przepisu a raczej przepisów. Testowaliśmy 3 różne. Wyszły świetnie wszystkie. Poniżej jeden z nich:

Składniki:
·         1/4 szklanki miodu
·         80 g masła 
·         1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
·         1 jajko
·         2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej
·         1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
·         opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Miód i masło podgrzać w garnuszku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
I fotorelacja:

najpierw mieszanie składników
ugniatanie ciasta
wałkowanie i wycinanie pierniczków
i w końcu przyozdabianie
zbiorowe zdobienie pierniczków:)
i wyrób końcowy

pierniczki pieczenie
pierniczki wyrób własny:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz