|
suszenie ziół |
W swoim ogródku mam różne zioła, których używamy w trakcie lata w kuchni:
|
majeranek |
|
mięta |
|
melisa |
majeranek, lubczyk,, pietruszka, kolendra używam do gotowania a miętę i melisę moje dzici używaja do pysznych domowych lemoniad i ożywczych letnich herbatek.
Teraz jest najlepszy czas na zebranie ziół i zasuszenie ich na zimę. Zioła najlepiej suszyć przed rozpoczęciem przez nie kwitnienia. Zioła należy ściąć najlepiej rano:
|
cięcie ziół - melisa |
|
cięcie ziół - majeranek |
Następnie myję zioła i suszę w suszarce do sałaty:
|
mycie i suszenie ziół w suszarce do sałaty |
i wiążę je w pęczki:
|
suszone zioła przed wiązaniem w pęczki |
|
zioła powiązane w pęczki |
i susze pod okapem ogrodowej wiaty:
|
suszenie ziół w przewiewnym zacienionym miejscu |
Po wysuszeniu oddzielam listki od łodyg i przekładam do słojów:
|
suszone zioła |
|
przechowywanie suszonych ziół |
Świetny przewodnik po suszeniu ziół! Zawsze chciałem spróbować samodzielnie przygotować ziołowe przyprawy. Twoje porady na pewno mi w tym pomogą. Dziękuję za cenne informacje!
OdpowiedzUsuń