sobota, 11 lipca 2015

Suszenie ziół

jak suszyć zioła
suszenie ziół
W swoim ogródku mam różne zioła, których używamy w trakcie lata w kuchni:

jak suszyć zioła
majeranek
mięta do suszenia
mięta
suszenie ziół melisa
melisa 
majeranek, lubczyk,, pietruszka, kolendra używam do gotowania a miętę i melisę moje dzici używaja do pysznych domowych lemoniad i ożywczych letnich herbatek.
Teraz jest najlepszy czas na zebranie ziół i zasuszenie ich na zimę. Zioła najlepiej suszyć przed rozpoczęciem przez nie kwitnienia. Zioła należy ściąć najlepiej rano:
przygotowanie ziół do suszenia
cięcie ziół - melisa
przygotowanie ziół do suszenia
cięcie ziół - majeranek
Następnie myję zioła i suszę w suszarce do sałaty:

przygotowanie ziół do suszenia
mycie i suszenie ziół w suszarce do sałaty
i wiążę je w pęczki:
umyte zioła
suszone zioła przed wiązaniem w pęczki
szuszene ziół
zioła powiązane w pęczki
i susze pod okapem ogrodowej wiaty:

przygotowanie suszonych ziół
suszenie ziół w przewiewnym zacienionym miejscu
Po wysuszeniu oddzielam listki od łodyg i przekładam do słojów:
przechowywanie ziół
suszone zioła
suszenie ziół
przechowywanie suszonych ziół


1 komentarz:

  1. Świetny przewodnik po suszeniu ziół! Zawsze chciałem spróbować samodzielnie przygotować ziołowe przyprawy. Twoje porady na pewno mi w tym pomogą. Dziękuję za cenne informacje!

    OdpowiedzUsuń