dynie z ogródka |
Polecam tworzenie "nowych świeckich tradycji". Robiliśmy już z przyjaciółmi piernikowanie tuż przed Bożym Narodzeniem lub jak kto woli pierniczenie. Postanowiliśmy zrobić Dzień Dyni. I aby nie było kontrowersyjnie postanowiliśmy zrobić to w okresie nie związanym z Halloween.
Każda okazja jest dobra aby spotkać się z ludźmi których się lubi, a w dzisiejszym zabieganym świecie tych okazji nie ma znowu zbyt dużo.
W tym roku posadziłam różne rodzaje dyń, kabaczków i cukinii. Czas kabaczków już przeminął ale dynie właśnie obrodziły. Jak widać na zdjęciu powyżej są rozmaite, a to jeszcze nie wszystkie.
Aby dynię łatwo oddzielić od skórki najpierw należy ją pociąć na kawałki, wyjąć pestki i piec na blasze w piekarniku do miękkości, a następnie odskrobać łyżką od skórki (schodzi jak masło :)) :
Tak przygotowana dynię stosujemy do naszych wyrobów.
Imprezowanie zaczęliśmy od zupy dyniowej sporządzonej w wielkim kotle jak na żywienie zbiorowe jako, że wykarmienie uczestników imprezy wymagało takiej ilości.
Przepis na zupę dyniową prosty i smaczny:
- wywar mięsno-warzywny ja po prostu ugotowałam ogromny gar rosołu , ponieważ na imprezie były też dzieci a nie wszystkie z nich można namówić na zupę dyniową
- dynia w ilości zależnie od ilości zupy którą zamierzamy ugotować tu np. na około 4,5 l garnek 2 kg purée z upieczonej dyni - na mniejsze ilości oczywiście mniej
- 4-5 dużych ziemniaków
- przyprawy ja używam korzennych :graham masali, kurkumy ale można po prostu curry, imbir i co się lubi, żeby zupa miała bardziej zdecydowany smak dodałam też troche ostrej papryki
Jak odlałam rosół do spożycia dla dzieci, i wyjęłam wkład mięsny dodałam dynię i ziemniaki. Po ugotowaniu zmiksowałam na gładką masę, Dodałam przyprawy sprawdzając smak. Pogotałam chwile z przyprawami i gotowe. Do podania z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami z dyni, popcornem. Co kto lubi.
Następnie przyszła kolej na coś słodkiego: kawa i ciasto.
Pomysłodawczynią i baristą była moja ukochana siostrzenica:
Przepis na 2 kawy:
- 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego przepis poniżej
- 2 podwójne espresso
- 250 ml mleka
Syrop, ok. 180 ml
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
- 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni
Przygotowanie
- Przygotować syrop korzenno-dyniowy (przepis poniżej). Zaparzyć kawę oraz spienić mleko. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym, spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i posypać mieszanką przypraw.
Syrop korzenno-dyniowy
- Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut.
- Przecedzić przez sitko wyłożone gazą (przecedzić tylko górną, odstaną część syropu, fusów nie przecedzać). Docisnąć tak aby na sitku zostały wszystkie przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny. Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
- Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone (lub mleko niesłodzone z cukrem) i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać). Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop jest już gotowy do użycia. Można go jeszcze doprawić cukrem. Przechowywać w lodówce.
Do kawy zrobiliśmy ciasto dyniowe. Wybraliśmy prosty przepis. Było nas dużo i duże zamieszanie stąd nie pokusiliśmy się o skomplikowane przepisy wymagające dużego zaagażowania sił i środków. Ciasto wyszło pyszne:
Ciasto dyniowe
(bardzo łatwy przepis) – zrobiliśmy z potrójnej porcji wyszły 3 blaszki keksowe czyli wszystko co poniżej razy 3,
(bardzo łatwy przepis) – zrobiliśmy z potrójnej porcji wyszły 3 blaszki keksowe czyli wszystko co poniżej razy 3,
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru, (my wzięliśmy na 3 porcje: szklankę cukru i 1/2 szklanki miodu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 jaja,
- 1/2 szklanki purée z upieczonej dyni,
- 1/2 szklanki oleju,
Zmiksować jajka z dynią i olejem, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni (jeśli je mamy, chociaż nie jest to konieczne). Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
Jeżeli nie posypaliśmy pestkami dyni, możemy oprószyć cukrem pudrem.
I na koniec zrobiliśmy dżem z dyni o smaku pomarańczonym.
Przepis na dżem z dyni:
- 2 kg purée z upieczonej dyni,
- 1/2 kg cukru
- 3 galaretki pomarańczowe
- sok cytryny lub kwasek cytrynowy
- ja dodałam jeszcze (bo miałam ) słoiczek konfitury pigwy przez co dźem był bardziej kwaskowaty i nie mdły.
Gotowane około 1h. Przelany do czystych słoiczków. Po zakręceniu zostawiony do wystygnięcia do góry dnem do zawekowania. I etykietowany - tu inwencja własna.
szczerze smak przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Naprawdę wyszło pysznie. Każdy z uczestników spotkania mógł zamieszać w garze z dżemem.
2 mieszające nawet w odpowiednich strojach organizacyjnych :) |
I za zasługi każdy dostał słoiczek do domu z odpowiednią etykietą. Mnie niestety zostały najmniej reprezentacyjne słoiczki:
suszymy dokładnie oznaczone rodzajem na przyszłoroczna sadzenie. A nadmiar spożywamy dla zdrowia. Pestki dyni mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość cynku - są jednym z bogatszych źródeł tego pierwiastka. Dzięki cynkowi pestki z dyni posiadają właściwości lecznicze, które powinni docenić zwłaszcza mężczyźni na szczegóły zapraszam:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pestki-z-dyni-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze_44947.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz